1964

Jan Bech: Snart fuldtidsprofessionelle kvindespillere i Brøndby

Carsten V. Jensen, fodbolddirektør [P7892](Brøndby IF), Jan Bech Andersen, bestyrelsesformand [P3164](Brøndby IF)

Brøndbys bestyrelsesformand Jan Bech Andersen fortæller, at der er store planer for kvindefodbolden i Brøndby.

Brøndbys kvindehold har i mange år været en magtfaktor i Danmark, hvor de er det mest vindende hold med 12 mesterskaber.

De blå/gule kvinder spiller stadig med i toppen af Gjensidige Kvindeligaen, men der er kommet et par alvorlige konkurrenter.

Fortuna Hjørring har i mange år udfordret Brøndby, og de står i alt noteret for 11 danske mesterskaber.

Tronen tilhører dog i øjeblikket en tredje klub – nemlig HB Køge, som har vundet mesterskabet i 2021, 2022 og også er på vej mod mesterskabet i 2023.

Det sker efter en øget investering og mere målrettet fokus på kvindefodbolden i HB Køge, hvis bedste herrehold spiller i NordicBet Ligaen.

HB Køge får dog ikke lov at sidde på tronen meget længe, hvis det står til Brøndbys bestyrelsesformand, Jan Bech Andersen.

– Vi skal genvinde tronen. Det er målet, og det kræver absolut flere penge. Det arbejder vi for, og det er vi i fuld gang med, siger han i DK4-programmet ‘Vi elsker fodbold’ .

Rent økonomisk er Brøndbys kvindehold – og kvindehold generelt i Danmark og Europa – årtier bag herreholdene.

Men der er en storstilet plan for at sikre kvinderne i Brøndby bedre økonomiske vilkår, så de ikke er tvunget til at have jobs ved siden af erhvervet som professionel fodboldspiller.

– Vi har en plan med Global Football Holdings (GFH) om, at vi skal være det første fuldtidsprofessionelle kvindehold i Danmark, siger han i programmet, der har Jess Dorph-Petersen som vært

Den amerikanske investeringsfond, som købte sig ind i Brøndby for ganske nyligt, ser stort potentiale i at øge engagementet i kvindefodbolden.

– I Amerika og England er de generelt langt foran, og GFH har også deres visioner, for de mener, at kvindefodbold er vigtigt for hele brandet omkring klubben.

Jan Bech Andersen fortæller videre, at han håber, at man kan præsentere et fuldtids-setup i den nærmeste fremtid.

Uden at nævne et præcist årstal tilføjer han videre i interviewet, at han håber, det bliver inden for et års tid.

En kæmpe økonomisk forskel på herre og kvinder

Økonomien i kvindefodbold tåler ingen sammenligning med herrefodbold, for de fleste spillere er på meget små økonomiske kontrakter i øjeblikket.

For klubberne er der heller ikke de store transferindtægter, eftersom den dyreste kvindelige fodboldspiller nogensinde er Keira Walsh.

Hun skiftede i september sidste år fra Manchester City til FC Barcelona for et beløb på 3.000.000 kroner.

Et beløb, der er lavere end det, Brøndby eksempelvis betalte for Carl Björk, men som i kvindefodbold er rekordstort.

Med dansk pas har Pernille Harder været en af forgangskvinderne, og hendes salg til Chelsea for 2,15 millioner kroner (tidligere rekord) i 2020 satte for alvor en streg under udviklingen i kvindefodbold.

I Danmark har flere store Superliga-klubber også åbnet op for at optimere kvindefodbolden, og der går måske ikke længe, før Brøndby poster betydelige summer i de kvindelige spillere.

broendbyforfan.dk følger udviklingen omkring Brøndbys kvinder.

Seneste nyt